Emeklilere verilen devamlı oturma izni

Emekliler için Bulgaristan’da«devamlı ikamet- ilk dönemi 1 yıldır»

Bilindiği üzere, Yabancılar Yasası’ nın 24.madde, 11.fıkra, 10.bendi gereğince emekliler hiçbir engel olmadan Bulgaristan’da«devamlı ikamet- ilk dönemi 1 yıldır»   statüsü kazanabilirler. продължително пребиваване за пенсионери

İlk önce D vizesi almanız gerekir, daha sonra Bulgaristan’da Yabancılar şubesine başvuruda bulunulur.

Bulgaristan’ a D vizesi alabilmek için gerekli evraklar (sigortalı emekli)

  • Yurtdışı pasaportu + kopya
  • Başvuru formu
  • Asgari kapsamı 30 bin Euro değerinde Sağlık sigortası
  • 2 adet renkli fotoğraf 35/45 mm
  • Son 3 ay için emekli maaşı dökümü(tercüme+tasdik)
  • Emeklilik belgesi(tercüme+tasdik)
  • Bulgar noterinden/veya Elçilikten onaylı kira sözleşmesi veya tapu senedi
  • Banka dekontu (hesap Bulgar bankasında açılmış olmalı  ve hesapta 2500 levadan daha az olmamak kaydıyla miktar veya eşdeğer euro miktarı bulunmalıdır)
  • Adli sicil belgesi (tercüme + tasdik, geçerlilik süresi– 6 ay)

Bulgaristan’ da (uzun vadeli) D vizesi için evraklar Bulgaristan Cumhuriyeti Elçiliğine şahsen verildiğini önemle belirtmekteyiz ! Pasaport  ve başvuru formu dışında tüm evraklar 2 nüsha olarak, yani evrakların orijinalleri ile birlikte kopyaları da verilir.

D vizesini aldıktan sonra, Bulgaristan’da «devamlı ikamet- ilk dönemi 1 yıldır»  statüsü kazanmak için başvuruda bulunabilirsiniz.

Sigortalı emekli olarak, Bulgaristan’da «devamlı ikamet- ilk dönemi 1 yıldır»   statüsü kazanmak için

ilk başvuruda gerekli olan evraklar

  • Başvuru formu (Burgas Göç Merkezi sizin için bu formu dolduracaktır)
  • Fotoğrafı, kişisel bilgilerini, D vizesini ve ülkeye son giriş mührünü içeren pasaport sayfalarının kopyası
  • Tapu senedi(kopya) veya kira sözleşmesi(noter tastikli kopyası)
  • Bulgar bankasından dekont (emekliler için hesapta minimum 2500 leva mevcut olmalıdır)
  • Adli sicil belgesi (tercümesi yapılmış ve tasdikli- veriliş tarihinden itibaren altı ay geçerlidir)
  • Son 3 ay için emekli maaşı dökümü(tercüme+tasdik)
  • Tüm ikamet süresi için, asgari kapsamı 30 bin Euro değerinde Sağlık sigortası
  • Evrak incelenmesi için 10 lv ödendiğine dair belge (banka hesap bilgileri Yabancılar şubesinden verilecektir)

* Emeklilik miktarı belgesinin veya emeklilik belgesinin noter onaylı(tercüme edilmiş ve tasdikli) kopyasının verilmesi önerilmektedir.Daha sonraki yenileme prosedürü için orijinali sizde kalmalıdır.

 Daha sonraki yıllarda statüsünüzü yenilemeniz gerekir.Yenileme prosedürü her sene yapılır. Yenilemek için evraklar, tezkerenizde belirtilen «Geçerlilik» süresi dolmadan 2 hafta öncesinden daha geç olmamak kaydıyla verilmelidir.

Sigortalı emekliler için, Bulgaristan’da«devamlı ikamet- ilk dönemi 1 yıldır» statüsünü yenilemek için gerekli olan evraklar

  • Başvuru formu
  • Yurdışı pasaportunun kopyası + ülkeye son giriş mührünü içeren pasaport sayfasının kopyası
  • Nüfus cüzdanı kopyası
  • Tapu senedi(kopya) veya kirala sözleşmesi(noter onaylı kopyası)
  • Bulgar bankasından dekont (emekliler için hesapta minimum 2500 leva mevcut olmalıdır)
  • Emeklilik miktarı belgesinin veya emeklilik belgesinin noter onaylı(tercüme edilmiş ve tasdikli) kopyası
  • Tüm ikamet süresi için, asgari kapsamı 30 bin Euro değerinde Sağlık sigortası
  • Evrak incelenmesi için 10 lv ödendiğine dair belge
23 comments to “Emeklilere verilen devamlı oturma izni”
  1. merhabalar altı ay altı ay olarak üç yıl emekli oturumu aldım üç yıldan sonra oturumu yenilemedim yeniden denesem D vizesini kolay alabilme şansım nedir yada siz nasıl yardımcı olursunuz tüm masraflarım ne olur cevap için teşekkür ederim.

  2. Esim malulen emekli bende yurt disina tir şoförlüğü yapmak tayin esim 34 bende 38 yaşındayım 2 yaşında bir oğlumuz var bizde esim vasıtası ile bulgaristan da önce oturum arkasından vatandaslik alabiliyormuyuz ben buradaki isimi birakmadan

    • eşiniz bulgaristan vatandaşımı eğer değilise uzun süreli oturum alabilirsiniz ailece, vatandaşlık alma süreci 5 artı 5 yıldır

  3. İyi günler. Bulgaristan da oturum izni alınca. Avp ülkelerinde. 5 gün. Kalabılıyor muyuz ikamet izni olduğu için. Avp ülkesi kara yolu geçişi yada uçakla. Ve. Orda. Her 1 ay kalsak. Tr. 11 ay. Sıkıntı. Oluyormu orda oturum. Almanın artısı veya. Eksi si. Ne. Bize.

    • Merhaba Gürsen Işık,
      Bulgaristandan alınan oturum kartı sadece Bulgaristan sınırları için geçerlidir. Bulgaristanda 1 ile 365 gün arası istediğiniz kadar kalabilirsiniz kartınızla
      Saygılar

  4. Merhaba ben Almanyada yasiyorum esim Alman ve ben Türk vatandasiyim. Benim annem ve babam istanbulda emekliler ve üstüne annemin 2 ev var. Bu durumda biz Avrupada annem ve babam icin nasil oturum ayarlariz? Eger oturum ayarlayabilirsek Türkiyedeki mallari satmayi düsünüyoruz. Umarim yardimci olabilirsiniz. Saygilar

    • Merhaba,
      Biz size Bulgaristandan oturum almak için yardımcı olabiliriz eğer siz başka avrupa ülkesinden istiyorsanız o ülkenin yetkilileri ile iletişime geçin.
      Saygılar

      • tesekkürler. Peki bu Bulgaristanda alinan oturum ile schengen ülkelerine vize almak daha mi kolay oluyor yoksa yine ayni zorluklarla mi karsilasiliyor?

        • Bulgaristan`daki ikamet kartı, Bulgaristan`daki her hangi bir büyükelçilikten vize için başvurmanıza izin veriyor ve şimdiye kadar vize almakta sorun yaşamadık.

  5. merhabalar ben emekliyim bulgaristanda oturum icin emekli maaşımı oradaki bir bankaya taşımam gerekirmi

  6. merhaba annem babam emekli bulgaristana yerleşmeyi düşünüyoruz onlar oturum izni alabiliyor pekala ben ve bebegimde onlarla bulgaristanda yaşayabiliyormuyuz ? yaşama şansımız olursa oturum alabiliyormuyuz ikametgahımızı bulgaristana aldırıcaz yerleşirsek

    • Merhabalar, Mümkündür sizin için ve anneniz ve babaniz için. Daha fazla bilgi için lütfen telefon numaranızı bırakın size ulaşalım

  7. Merhabalar, Emekli vizesi icin oturum alindiktian sonra, es ve cocuklarda bulgaristan da otomatik olarak D tipi oturum vizesi alabiliyor mu? Yani onlari da Bulgaristan a aldirabilir miyiz? Tesekkürler

    • Iyi günler, emekli vizesi aldıktan sonra eş ve cocuklarda oturum alabir fakat cocuklar 18 yaş üstü olmamalı. Daha detaylı bilgi için lütfen ofisimize buyrun. Bize telefonda bırakabilirsiniz sızınle bağlantı kuralım yada siz bize ulaşın.

  8. merhaba emekliler devamlı oturum süreleri beş yılı doldurduktan sonra sürekli veya daimi oturum alma şansı var mı, alıyorsa bununla Avrupa da ikamet edebilir mi. cevap bekliyorum teşşekkürler

    • maalesef, yorumunuz web sitemizdeki SPAM bölümüne girdi. Bulgaristan’da 5 yıllık oturma izni statüsü aldığınızda, Avrupa’da yaşama hakkına sahip değilsiniz. Schengen ülkelerine yapılan geziler için vize gerekmektedir.

  9. Emekli D vizesi ile Bulgaristan’da çalışabilirmiyim? Başka bir Avrupa Birliği ülkesinde çalışma hakkım olur mu?

  10. Bu işlemlerin aslında sadece BG’ de ikamet isteyenler için cazip, başka bir espirisi yok gibi. Ben başka farklı bir cazip taraf görmedim. Shengen vizesi zaten TR’ den de alabiliyorsunuz (şartları yerine getirdiğinizde).

  11. Başvuruda gerekli evraklar arasında tapu senedi (kopya) veya Kira Sözleşmesi (Noter tastikli kopya )demekte.daha kalp kalmıyacağı belli olmadan kira kontratı istenmesi uygulamaya uymuyormu, veya orada bulunan türk kökenli bir firma nın misafirhanesinde kalacağımdan firma nın misafirhanemizde kalacak beyanı ile firmanın nter tastikli kontratı bu şarta uyarmı.
    ayrıca emekli bir kişi bulgaristanda devamlı ikametgah alınca orada Çalışabilirmi.ayrıca çalışma iznine gerek varmı Tşk

  12. biz karı koca emekliyiz.. d vizesi aldıktan sonra bu vizeyle shengen ulkelerinde de geçerli serbest dolaşım hakkı ve de ikamet elde edebiliyormuyuz..lütfen bize bilgi veriniz..

    • ‘D’ vizesi ile Bulgaristanda İkamet izni kartı alıyorsunuz Sezer bey ve bu kartla shengen ülkeleri için vize alma hakkına sahip olacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir